Skibsklokker

Skibsklokken en tradition værd at bevare.

I århundrede var skibsklokken en fast del af inventaret ombord på skibet. I en tid uden mobiltelefoner, og armbåndsure blev den brugt til effektiv kommunikation ombord, og holde styr på tiden. Udtrykket ”at ringe på glas” stammer fra denne tradition, hvor man hver halve time ville ringe med klokken.

Livet ombord på et skib er inddelt i seks vagter, på hver fire timer. For at besætningen kunne følge med i hvor meget af deres vagt var gået, blev der hver halve time slået et antal slag. Man opdelte vagten i otte glas. Når man ”ringede på glas” første gang, ville der blive ringe en gang med klokken. Det andet glas ville blive markeret med et dobbeltslag, og det tredje glas med et dobbeltslag og et enkelt slag. På den måde ville man forsætte indtil der blev slået fire dobbeltslag hvilket var tegn til at vagten var ovre.

Det at man bruger ordet glas til at omtale kan virke en smule mærkeligt, men det har efter alt sandsynlighed sit udspring af at ombord på skibe brugte et timeglas til at holde styr på tiden. Så hver gang glasset blev vendt, ringede man med klokken.

Udover brugen til at holde styr på tiden. Så tjente skibsklokken også andre funktionen. Når der skulle slås alarm, og der var brug for alle mand, så var skibsklokken uvurderlig. Men også når der var brug for at marker andre begivenheder blev skibsklokken brugt. Mange steder var det således tradition marker ankomsten eller afgang af vigtige personer, såsom skibets kaptajn, eller ombord på krigsskibe når højtstående officer ankom.

Derudover er der også mange steder en tradition for at man bruger skibsklokken som en døbefont ombord på skibene. Traditionen går tilbage til den Royal Navy. I den tråd er der ligeledes eksempler på at skibsklokker bliver brugt som kirkeklokker i kirken. Det set blandt andet i Biggjar kirkja, som er kirken i bygden Bøur på Færøerne. Her man brugt skibsklokken fra et skib der forliste ved Urðini.

Skibsklokken kommer i mange forskellige størrelser, og deres størrelse afhang af størrelsen af det skib som klokken var tiltænkt. Naturligvis med større klokker tiltænkt større skibe. Det betyder at en skibsklokke vejer fra under et kilo, i den lave ende, til over 20 kilo for de virkelige store.

Skibsklokker er regel støbt i enten messing eller bronze. Med messing det mest populære valg, da det både er billigere og nemmere at arbejde med. Skibsklokker i dag vil typisk blive højglanspoleret, så de fremstår næsten helt sølv- eller guldagtigt. Mens ældre antikke skibsklokker typisk vil have en mere afdæmpet og mat finish. Skibsklokker til brug ombord på skibe bliver typisk indgraveret med skibets navn.

Skibsklokken i dag

Selvom skibsklokken i dag ikke længere er livsvigtigt værktøj til at holde styr på dagligdagen til søs, så er den stadig at finde ombord på mange skibe. Især flådefartøjer. Siden Anden verdenskrig har der f.eks. været fast tradition for at fartøjer tilhørende Den Amerikanske Flåde bærer to til tre skibsklokker.

Men ellers er det sted hvor mange ofte vil stifte bekendtskab med skibsklokken, er på deres lokale bar. Derudover kan det set på kan set på nogen kontorer, hvor de f.eks. bruges til at marker en ny ordre eller salg.

Sådanne steder er skibsklokken ofte omgivet af en mange uskrevne regler, og det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse uforvarende at komme til at ringe med den.

Er der så nogen praktisk grund til have en skibsklokke ombord? Både ja og nej, for I de internationale regler for forhindring af kollision til søs, også kendt under det charmerende navn COLREG. Her siger regel 33, at fartøjer på mere end 12 meter gerne have en fløjte eller klokke til at signalere med. Samt at fartøjer på mere end 100 meter derudover også skal have en gong. Desværre forsvinder det romantiske hurtigt, når man nærlæser reglerne, og opdager en lang række specifikationer om placering, tone og hvor mange decibel klokken skal have.

Nej desværre, praktiske grunde til at have skibsklokke skal man kigge langt efter. I stedet skal du købe en skibsklokke hvis du vil være en del af en tradition der er flere århundrede gammel. Eller måske blot fordi at du syntes at det kunne være en stilfuld tilføjelse til baren eller kontoret. Det kan være også været at du simpelthen syntes at skibsklokken er flot, og du nyder at se på den.

Hvis du ønsker at erhverve din egen skibsklokke, så kan du i dag købe flere steder. Blandt andet hos marineworld.dk, og så koster det heller ikke en formue.